top of page

Eszébe ne jusson ittasan dolgozni!

Szigorította a kormány azokat a szabályokat, amelyek kizárják, hogy üzeminek lehessen nyilvánítani a munkavégzés közben bekövetkező balesetet.

Egy módosult jogszabály szerint július 1-je óta akkor sem minősül üzeminek a baleset, ha az részben vagy egészben azért történt, mert az elszenvedő alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt állt. Ez mindenképpen szigorításnak számít, eddig ugyanis a munkáltató csak akkor mentesült az üzemi baleset költségei alól, ha azért kizárólag a módosult tudatállapot volt a felelős. Eddig ráadásul csak az alkohol volt megnevezve a törvénybe, most bekerült a kábítószer is – derül ki az Adózóna cikkéből. Azt kormányrendelet szabályozza, hogyan igazolható a befolyásoltság.

A kormányrendelet rögzíti, hogy az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság mikor tekinthető igazoltnak. Eszerint az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság akkor igazolt, ha a baleset kivizsgálásában, illetve a sérült ellátásában résztvevő, az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság vizsgálatára feljogosított szervnek a vizsgáló egyedi mérlegelése által nem befolyásolható módszerrel végrehajtott mérése ezt alátámasztotta.

Üzemi baleset az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Megállapítható az összefüggés például munkahelyi tisztálkodás, öltözködés, étkezés vagy üzemorvosi szolgáltatás során bekövetkezett baleset esetén.

Üzemi baleset esetén magasabb táppénz jár a munkavállalónak, mint más betegségek esetén, ráadásul ezek költségek egy része – egyebek között az egészségügyi ellátás is – a munkáltatót terheli. Ám ha balesetért kizárólagosan az alkalmazott a felelős, ezen költségeket nem kell a munkáltatónak kifizetnie.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page