top of page

Szigorodtak a tűzvédelmi szakember foglalkoztatására vonatkozó jogszabályok

Április 2. óta kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében.

Ez az új szigorúbb rendelet nem csak azt szabályozza, hol és milyen végzettségű szakembert kell foglalkoztatni, hanem azt is, hány órában kell ezt megtenni - ez lehet akár külsős szolgáltató is.

Azt a gazdasági társaságot, amely nem tesz eleget a fenti kötelezettségének, akár 500.000Ft-ra is megbüntetheti a katasztrófavédelem.

A március 5-én hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ), amely a megszokott gyakorlattal ellentétben már nem használja a tűzveszélyességi osztályok fogalmát, így elkerülhetetlen volt, hogy a kapcsolódó jogszabályokon is változtatni kelljen. Ezzel párhuzamosan a tűzvédelmi törvény is változott, másként határozza meg a tűzvédelmi szakember szükségességét.

A tűzvédelmi törvény szakképzettséget nem határoz meg a feladatokhoz, és időt sem rendel hozzá, ezen változtat az új rendelet, hogy, hol és milyen végzettségű szakembert kell foglalkoztatni, és mennyi időre.

Az új rendelet, hasonlatosan a munkavédelmi előírásokhoz, meghatározza a minimális foglalkoztatási időt

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a rendelet meghatározza a minimális foglalkoztatási óraszámokat, amelynél fontos hangsúlyozni, hogy ez a jogszabályi minimum, de adott esetben indokolt lehet nagyobb óra számú foglalkoztatás a tűzvédelmi szervezet (tűzvédelmi osztály, tűzvédelmi csoport) működtetéséhez.

Kiket érint elsősorban a változás?

A változás elsősorban az 1000 négyzetméternél nagyobb területen tűzveszélyes anyagot, terméket tároló kereskedelemi cégeket, a több mint 100 főt foglalkoztató, ipari vagy mezőgazdasági tevékenységet végzőket érinti érzékenyen.

A művelődési házaknak, éttermeknek, színházaknak stb. is oda kell figyelniük, mivel többségük 300 főt befogadó helyiséggel rendelkeznek, miként a szállodáknak, irodaházaknak, mert 500 főt is képesek befogadni.

Az egészségügyi létesítmények jó részét és gyakorlatilag minden általános iskolát, óvodát, bölcsődét, idősotthont is érint a változás, mert ezeken a helyeken a menekülésben korlátozott személyek (0-10 éves, 65 év feletti stb.) száma több eléri a 20 főt.

További részleteket a 3.-11.§ jogszabályban találnak.

Vállaljuk komplett tűzvédelmi feladatok ellátását, beleértve a tűzvédelmi szabályzat, kiürítés számítás elkészítését, oktatások megtartását és tűzvédelmi eszközök beszerzését - kérjen ajánlatot még ma!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page