top of page

Április 28 - A munkavédelem világnapja


Április 28-a 2012 óta Magyarországon is hivatalosan a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. Az emléknap elsődleges célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a munkavállalók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, egy évvel később felkarolta a kezdeményezést a kanadai szakszervezeti szövetség is (Candian Labour Congress). A dátum arra utal, hogy 1914. április 28-án fogadták el Kanadában azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, melynek nyomán az első kanadai munkavédelmi hivatalt létrehozták. 1991-ben a kanadai parlament törvénybe iktatta az emléknapot, egyúttal Nemzeti Gyásznapnak nyilvánítva április 28-át. 1989-ben átvette az USA és 3 évre rá az Egyesült Királyság is, majd később egyre több nemzet köztük Magyarország is.

A világon a mai napig több ember veszíti életét munkavégzés közben, mint háborúban.

Sajnos Magyarországon is lesújtóak a statisztikák, 2014-ben 19.661 munkabaleset történt, ami minden igyekezet ellenére +14,2%-os növekedés a 2013-as adatokhoz képest (forrás: www.ommf.gov.hu). Ennél is megdöbbentőbb, hogy a halálos balesetek száma +30,2%-al nőtt a 2013-as adatokhoz képest. Szerencsére az elmúlt évtizedekhez képest azért javult a helyzet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a munkavédelem fontosságát.

Az idei évet az ILO (International Labour Organization) a vegyianyagok okozta ártalmak csökkentésének szentelte, legfontosabb célnak tartva az azbeszt okozta megbetegedések csökkentését. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az azbeszt okozta alattomos lappangó betegségekkel, amelyek a mai napig átlagban heti 20-nál több halál esettel hozható összefüggésbe.

Vegyianyag kockázatértékeléseinkkel célunk csökkenteni az Önök munkahelyén is az ártalmas vegyianyagok okozta megbetegedések kockázatát és az ebből fakadó maradandó egészségkárosodásokat.

Tartozzon Ön is a felelősségteljes munkáltatók közé és kérjen ajánlatot még ma cége munkavédelmi kockázatanalízisének elvégzésére!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page