top of page

Hírek a munka- és tűzvédelem világából

Tűzvédelem Budapest, Új OTSZ 54/2014
Átlagosan heti 20 munkavállaló veszíti életét azbeszt okozta megbetegedések következtében!

Korbuly Márton, 2015 Március 23.

 

Az Egyesült királyság munkavédelmi felügyelőség kampányt indított az azbeszt okozta megbetegedések csökkentésének érdekében. Statisztikájuk szerint annak ellenére, hogy az azbeszt felhasználása 1999 óta tiltott az Egyesült Királyság területén (Magyarországon 2005 óta tiltott minden azbeszt tartalmú anyaggal végzett tevékenység), mind mai napig hetente átlagosan 20 ember veszti életét a gyilkos anyag okozta megbetegedésekben.

Habár az azbeszt felhasználása teljesen megszűnt az építési anyagok között, ez nem jelenti azt, hogy a korábban épült házakban ne lenne jelen, ami különösen akkor okoz problémát ha az anyag szerkezetét egy bontási, felújítási munkálat során megsértik és a munkát végző személyek a levegőbe kerülő parányi azbeszt részecskéket belélegzik. Vigyázat ez egy egyszerű otthoni falfúrás esetén is előfordulhat!!

 

De mi is az azbeszt és miért olyan veszélyes?

Az azbeszt az ásványi eredetű magnézium szilikátok egy csoportjának gyűjtő elnevezése, melyek különleges szálas szerkezetet mutatnak, tűszerű kristályokból épülnek fel. Két legelterjettebb típusa a fehér azbeszt (krizotil) és a kék azbeszt (krokidolit).Az ókor óta használt, mára világszerte elterjedt azbeszt kitûnô hô- és tûzálló, savakkal szemben ellenálló, elektromos szigetelô tulajdonságainak köszönhette népszerûségét főleg az építőiparban.

Az azbeszt veszélye a felépítéséből ered, mert a rendkívűl vékony elemi szálak átmérője a milliméter ezredrészénél is kisebb és éppen ez okozza veszélyességét, mert a légutak szűkebb szakaszaiban elakadhatnak, de lejutnak a tüdő úgynevezett léghólyagocskáiba is, ezeket átszúrva károsítják a mellhártyát. Az azbeszt okozta egészségkárosodás hosszú lefolyású,többségében halálos kimenetelű. Okozhat úgynevezett azbesztózist, mesotheliómát, amely a mell-, a hashártya daganatos betegsége és hörgő-, gyomor-, bélrendszer-daganatot is.

 

Magyarországon a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. §-a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet rendelkezik az azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről.

Minden olyan tevékenység esetében, amikor azbesztexpozíció kockázata feltételezhető, a munkáltató köteles az Mvt. 54. §-a szerinti kockázatértékelést elvégezni és a munka megkezdése előtt 15 nappal írásban bejelenteni a munkavégzés helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségének, amelyből megállapítható a munkavállalót érő azbesztexpozíció jellege és mértéke.

 

Tanácsadó csapatunk természetesen az azbeszt elleni védekezésben is elkötelezett partnere ügyfeleinknek és mindent megtesz, hogy az Ön munkavállalóit ne érhesse hasonló tragédia - tartozzon a felelősség teljes munkáltatók közé kérjen ajánlatot munkavédelmi kockázatértékelésre még ma!

Tűzvédelem Budapest, Új OTSZ 54/2014
Mai naptól hatályos új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Korbuly Tamás, 2015 Március 05.

 

A 2014. december 5.-én kiadásra került az 54/2014-es Belügy Minisztériumi rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról a mai naptól jogszabályi szintre emelkedett.

 

Számos változás mellett talán a legszámottevőbb a korábbi szabályzatból sokak számára ismert tűzvédelmi veszélyességi kategóriák eltörlése és egy új rendszer bevezetése.

A mai naptól 4 új kategóriát különböztetünk meg: - Nagyon Alacsony Kockázatú (NAK); - Alacsony Kockázatú (AK); - Közepes Kockázatú (KK); illetve - Magas Kockázatú (MK) besorolású létesítményeket. Változott továbbá több létesítést és tárolást érintő szabályozás, illetve a kiürítés számítás paraméterei is szigorodtak.

 

A 2015-ös év folyamán várható még további pontosítása az új OTSZ-nek, rendeletek illetve tűzvédelmi műszaki irányelvek formájában.

Munkavédelem Budapest
Megújult a Job'97 Kft. honlapja

markor, February 2015

 

Hosszas tervezés és finomhangolást követően megújult a Job'97 Kft. honlapja. Hamarosan jön az angol nyelvű site is!

Reméljük minden kedves meglévő és jövőbeni partnerünk tetszését elnyeri. 

 

Köszönet a szakmai segítségért a kleinart-nak és a wix.com-nak.

Tűzvédelem Budapest, Új OTSZ 54/2014
Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Korbuly Gergely, December 2014

 

2014. december 5.-én kiadásra került az 54/2014. Belügy Minisztériumi rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. A jogszabály 2015. március 5-én lép hatályba, jelentős változásokkal.

 

Legjelentősebb változás talán a korábban ismert tűzvédelmi veszélyességi kategóriák eltörlése és egy új rendszer bevezetése, mely szerint mostantól megkülönböztetünk: - Nagyon Alacsony Kockázatú (NAK); - Alacsony Kockázatú (AK); - Közepes Kockázatú (KK); illetve - Magas Kockázatú (MK) besorolású létesítményeket. Változott továbbá több létesítést és tárolást érintő szabályozás, illetve a kiürítés számítás paraméterei is szigorodtak.

 

A 2015-ös év folyamán várható még további pontosítása az új OTSZ-nek, rendeletek illetve tűzvédelmi műszaki irányelvek formájában.

bottom of page